Qui som?

Qui som? 2021-02-18T13:26:05+00:00

La conservació compassiva és el model de conservació que proposa ZOOXXI, en un context de pèrdua de biodiversitat planetària i de conflictes de coexistència entre l’ésser humà i la resta d’animals als seus hàbitats naturals. Els parcs zoològics actuals, on la conservació es basa majoritàriament en la cria, intercanvi i mort d’animals en captivitat, no donen resposta a aquests grans reptes i suposen el patiment de milions d’animals silvestres, en un model totalment obsolet.

La conservació compassiva es basa en 4 principis guia:

  • Primer, no fer mal. Compromís amb el que prioritzar enfocaments no invasius en la investigació i en la pràctica de la conservació, mitjançant el reconeixement de que les intervencions invasives poden fer mal a les persones, les poblacions i els ecosistemes.

  • Els individus importen en la investigació i en la pràctica de la conservació. Els animals no són simples unitats d’espècies i poblacions i deuen ser tractats amb compassió, tant a la natura com en captiveri.

  • Valorar tota vida silvestre com a digne d’esforç de conservació, independentment de la utilitat percebuda pels humans.

  • Coexistència pacífica amb la vida silvestre. Aquest és l’objectiu final que guia les pràctiques de la conservació compassiva.

ZOOXXI és una proposta internacional per a la reconversió dels parcs zoològics. El 3 de maig de 2019 la iniciativa ciutadana ZOOXXI va aconseguir la modificació de l’ordenança de protecció, tinença i venda d’animals de l’ajuntament de Barcelona, amb un nou articulat que incorpora el model de reconversió.

www.zooxxi.org

Entitats impulsores:

LIBERA és una ONG nascuda a Barcelona l’any 2004, amb l’objectiu de conscienciar la societat vers el sofriment que pateixen els animals no humans a través de les diverses formes d’explotació. Amb delegacions a vuit països, LIBERA ha liderat campanyes de gran impacte a Catalunya, com la prohibició de les curses de braus l’any 2010, la reconversió de les parades de venda d’animals a les Rambles de Barcelona i en altres disset localitats, així com la prohibició de l’ús d’animals als circs en tot el territori català.

En relació al zoo de Barcelona, LIBERA ha realitzat més de 300 actes a les seves portes, denunciant-ne les polítiques mercantilistes. Al 2008, l’ONG va posar en marxa la campanya “Libera a Susi”, per demanar el trasllat de l’elefanta Susi a un santuari. Des de llavors, l’Associació ha mantingut en tensió al zoo barceloní, realitzant desenes d’investigacions que han denunciat, en ocasions, la desídia de la institució i, en altres, inclús la crueltat. La campanya culmina amb l’actual procés de reconversió, mitjançant la iniciativa ciutadana ZOOXXI.

Amb seu a Suïssa i creada el 1975 pel prestigiós periodista suís Franz Weber, la Fundació es dedica a la protecció dels animals, la defensa de la natura i el paisatge, i al foment de la cultura de la pau.

És partner de la UNESCO al Fons de Resposta Ràpida i en Conservació d’Hàbitats Naturals, col·laborant actualment en la Dja Faunal Reserve al Camerún. Durant 25 anys la FFW va preservar el Parc Nacional Fazao-Malfakassa, de quasi 2.000 km2, generant un clar exemple de conservació compassiva de milers d’espècies, incloent elefants, antílops i simis silvestres.

La FFW té status d’Observador a CITES (The Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) i forma part de la Coalició per l’Elefant Africà juntament a diversos països africans i altres ONGs, a la vegada que promou elevar el nivell de protecció d’altres espècies com el peix cardenal de Banggai, endèmic d’aquestes illes d’Indonèsia i en perill d’extinció pel seu ús en aquaris.